Historie

R.K.V.V.D.L. –  R.K. S.V. de Lutte

Voor de start van V.V.D.KL. werd er in De Lutte gerelmatig gevoetbald op straat of op in de buurt van huizen gelegen grasveldjes. Bij gebrek aan echte doelpalen werd vaak een jas, trui of struik als doelpaal gebruikt. Er werd ook “georganiseerd”gespeeld. Dit vond dan plaats vanuit de diverse heurnen welke De Lutte rijk was. Bekende personen uit die tijd hebben de koppen bij elkaar gestoken om te komen tot de oprichting van een gezamenlijke vereniging. Op 1 september 1944, midden in de tweede wereldoorlog, werd de oprichting van R.K.V.V.D.L. gerealiseerd. Mannen van het eerste uur waren onder meer Jan Oosterbroek, Albert Nijhuis  Gerard Blockhuis, Hannes Schasfoort, Hendrik olde Riekerink en Gerrit olde Rikkert.

Als clubkleuren werd gekozen voor zwart/wit, wat al gauw de naam “zwarte duivels”opleverde. Enkele jaren later werd overgegaan naar blauw-wit, de clubkleuren die nog steeds in ere worden gehouden. Binnen de vereniging liep e.e.a ook niet altijd op rolletjes. We kunnen in 1954 niet spreken van een bestuurscrisis maar toen Albert Nijhuis besloot af te treden was ook voorzitter Jan Oosterbroek van mening te moeten opstappen. Johan Huisken en Gerard Schrader namen al snel de honneurs waar.

Het 1e elftal was in de beginjaren een vaste klant van de toenmalige T.V.B. Enkele keren dicht bij de promotie naar de K.N.V.B.. Helaas, elke keer net niet. In 1968 volgde, na ruim 15 jaar 1e klasse T.V.B., zelfs degradatie naar de 2e klasse. In het seizoen 1973-1974 werd de schade herstelt en werd het 1e elftal, onder aanvoerderschap van Alfons Hampsink, kampioen. In 1974 werd, voor het eerst in het bestaan van V.V.D.L. promotie naar de K.N.V.B. gerealiseerd. In 1979 volgde na het behaalde kampioenschap de promotie naar de 3e klasse. In 1976 werd het sportcomplex “de Stockakker” officieel in gebruik genomen. Hiermee kwam een einde aan een jarenlang getrouw trek met betrekking tot verbetering van de velden. De naam is ontstaan vanuit de historische naam van de grond waarop het park is aangelegd.

Op 12 augustus 1979 werd de afdeling handbal opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering, onder voorzittersschap van Hennie Swennenhuis, werd het volgende bepaald. Als de handbal binnen 5 jaar haar bestaanrecht zou bewijzen dan zou de naam van V.V.D.L. worden aangepast. Tijdens de jaarvergadering in 1984 werd onder voorzitterschap van Johan Bosch, niet zonder slag of stoot, de naam gewijzigd in r.k. S.V. de Lutte.
De afdeling handbal doet het geweldig. Na jarenlang in de tweede klasse te hebben gespeeld werd onder trainerschap van de heer Jaap Grubben de weg naar boven ingeslagen. Direct promofeerde het eerste handbalteam naar de eerste klasse. Het jaar daarop gelijk naar de regioklasse. Daar heeft men drie jaar ingespeeld totdat in 2012 promotie gerealiseerd werd naar landelijke klasse. In 2012 werd het eerste handbal team opnieuw kampioen en spelen in 2012/2013 in de tweede divisie, een geweldige prestatie.

Een sportief hoogtepunt bij het voetbal werd in 1980 bereikt. S.V. de Lutte promoveerde naar de 2e klasse van de K.N.V.B. In het eerste jaar werd zelfs een zeer verdienstelijke 3e plaats gehaald. Het 2e jaar echter was dramatisch, uiteindelijk werden maar 15 punten behaald met als gevolg; degradatie naar de 3e klasse. In 1988 vond degradatie plaats naar de 4e klasse. In 1994 promoveerde het 1e elftal, na een zeer spannende gewonnen beslissingswedstrijd op het veld van Quick, weer naar de derde klasse; inderdaad in het jaar dat S.V. de Lutte het 50 jarig jubileum vierde.
Nu in 2012 voetbalt S.V. de Lutte in de vierde klasse en is daar vorig jaar als zevende geëindigd.